Ana içeriğe atla

SUBÜ Konuşmalarının 28’inci konuşmacısı ‘Türkiye’de Bilim ve Suyun Geleceği’ başlıklı söyleşiyle İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Su Vakfı Eski Başkanı Prof. Dr. Zekâi Şen olacak.

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) tarafından düzenlenen SUBÜ Konuşmaları’nın 28’inci konuşmacısı, ‘Türkiye’de Bilim ve Suyun Geleceği’ başlıklı söyleşiyle İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Su Vakfı Eski Başkanı Prof. Dr. Zekâi Şen olacak. Moderatörlüğünü SUBÜ Bilimsel Yayınlar Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Caner Erden’in üstleneceği söyleşide; Türkiye’de bilimsel çalışmaların kat ettiği mesafe, dünyaya göre bulunduğu konum, suyun korunması noktasında bilimsel olarak atılan adımlar, suyu korumanın önemi ve yöntemleri ile var olan su kaynaklarının nasıl kullanılması gerektiği gibi konular üzerinde durulacak. 6 Nisan Çarşamba günü saat 14.00’te gerçekleştirilecek söyleşi, üniversitenin YouTube kanalı SUBÜ Haber’den canlı yayınlanacak.

Prof. Dr. Zekâi Şen kimdir?
1947’de Kastamonu’da dünyaya gelen Prof. Dr. Zekâi Şen; 1971 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi Betonarme Dalı’ndan yüksek mühendis olarak mezun oldu. 1972’de TÜBİTAK NATO Bursu ile gittiği İngiltere ‘Imperial Collage of Science and Technology’de Su Bilimleri Dalı’nda yüksek lisans derecesi aldı. 1974 yılında Stokastik Modelleme ve Hidrolojide Uygulamaları başlıklı tezle Londra Üniversitesi’nde doktorasını tamamladı. 1975-1982 yılları arasında İTÜ İnşaat Fakültesi Hidrolik ve Su Kuvvetleri Kürsüsünde çalışarak 1979 yılında doçent oldu. 1982-1992 yılları arasında Suudi Arabistan’ın Kral Abdülaziz Üniversitesi Yer Bilimleri Fakültesi Hidrojeoloji Bölümü’nde başkan ve öğretim üyesi olarak çalıştı. 1984 yılında Suudi Arabistan’da profesör oldu. 1992-2002 yılları arasında İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nde başkanlık ve öğretim üyeliği yaptı. 2002-2005 yılları arasında Suudi Arabistan Petrol Bakanlığı’na bağlı Saudi Geological Survey isimli araştırma kurumunda Zemzem Suyu Araştırma ve Geliştirme kısmında müsteşar olarak çalıştı. 2005 yılında Türkiye’ye dönerek İTÜ İnşaat Fakültesi Hidrolik Ana Bilim Dalı’nda çalışmalar yürüttü. 1978 yılında TÜBİTAK Teşvik Ödülü’nü, 1993’te ise TÜBİTAK Bilim Ödülü’nü aldı. Uzun yıllar Su Vakfı Başkanlığı görevini yürüttü. American Biography Institute tarafından belirlenen dünyadaki 500 bilim öncüsü arasında yer aldı. 2008 yılına kadar devam eden UNESCO İklim Değişikliği Paneli’nde Türkiye’yi temsil etti ve çalıştığı takıma Nobel Ödülü verildi. Kendisine de bu konuda Nobel Ödül beraatı verildi. 2021 İlim Yayma Ödülleri’nde Büyük Ödül’e layık görüldü.

Galeri