Ana içeriğe atla

İŞLETMEDE MESLEKİ EĞİTİM

Öğrencilerimizin İşletmede Mesleki Eğitim ile ilgili güncel bilgiler için bölüm web sayfamızdaki ve Sabis’teki duyuruları takip etmesi gerekmektedir. İşletmede Mesleki Eğitim ile ilgili formlar ve gerekli bilgiler aşağıda verilmiştir.

İŞLETMEDE MESLEKİEĞİTİM FORMLAR LİSTESİ

1- İşletmede Mesleki Eğitim Kabul Formu - https://tf.subu.edu.tr/tr/71

2-Denetçi Öğretim Elemanı Değerlendirme Formu - https://tf.subu.edu.tr/tr/71

3- İşletmede Mesleki Eğitim Değerlendirme Formu - https://tf.subu.edu.tr/tr/71

4- İşletmede Mesleki Eğitim Yönergesi - https://tf.subu.edu.tr/tr/71 (En az 1.8 ortalama ve en az 40 gün yaz stajı şartları sağlanmalıdır. (Sadece 2021-22 Güz ve Bahar Dönemi için en az 40 gün yaz stajı yapmış olmak şartı rektörkük tarafından alınan karar gereği aranmayacaktır. Ancak 1.8 ortalama şartı geçerlidir. Ortalaması 1.8’altında olan öğrencilerin Derse Yazılma tarihlerinde İşletmede Mesleki Eğitim derslerini seçmemeleri gerekir. Aksi takdirde dersleri silinir.)

5-İşletmede Mesleki Eğitim Rapor Yazım Kılavuzu – (Sayfanın en altından indirilebilir)

6-İşletmede Mesleki Eğitim Taslak Raporu – (Sayfanın en altından indirilebilir)

7-İşletmede Mesleki Eğitim Akış Şeması - https://tf.subu.edu.tr/tr/71

8-Örnek Raporlar – (Sayfanın en altından indirilebilir)

9-İşletmede Mesleki Eğitim Ders Notları - https://tf.subu.edu.tr/tr/71

 

İŞLETMEDE MESLEKİ EĞİTİM ARA VE FİNAL RAPORU YAZIM ESASLARI

İşletmede Mesleki Eğitim kapsamında Ara Rapor ve Final raporu hazırlanmaktadır. Öğrenciler hazırladıkları Ara raporu Vize haftasında kendileri için bölüm tarafından belirlenen Denetçi Öğretim Elemanına iletirler. Ara rapor hazırlanırken Final raporu hazırlama formatı dikkate alınmalıdır. Ara rapor Final raporunun Vize haftasına kadar olan halidir. Ara rapor vize haftasında teslim edildikten sonra Finallerin son hastasına kadar Ara Rapor üzerinden Final raporu hazırlanır ve Denetçi Öğretim elemanına teslim edilir.

Denetçi öğretim elemanının belirlenmesi İşletmede Mesleki Eğitim Komisyonu tarafından dönemin ilk haftalarında gerçekleştirilir ve bölüm web sayfasından öğrencilere duyurulur.

Ara ve Final Raporu içerikleri tüm bölümler için standart hale getirilmiş olup, uyulması gereken rapor içerikleri kısmı en az haliyle aşağıda belirtilmiştir (Ayrıca ek olarak bölümünüze has, özel konu ve içerikler yeni başlıklar altında eklenebilir).

Ara Rapor ve Final Raporlarını aşağıda verilen rapor içerikleri ve ekte verilen yazım kılavuzuna uygun formatta hazırlamayan ya da teslim etmeyen öğrencilerin İşletmede Mesleki Eğitim dersi başarısız sayılacaktır.

 

 RAPOR İÇERİKLERİ

ÖZET  (Türkçe ve İngilizce)

BÖLÜM 1. GİRİŞ

BÖLÜM 2. SÜREÇ YÖNETİMİ

           2.1. İşletmedeki İdari Süreçler (Organizasyon Yapısı ve Emir Komuta Zinciri)

           2.2. İşletmedeki Proses / Üretim Süreçleri

BÖLÜM 3. STANDARDİZASYON

           3.1. Genel Mühendislik Standartları

           3.2. İşletmede Uygulanan Standartlar

           3.3. İşletmedeki Kalite Yönetim Sistemi

BÖLÜM 4. İŞLETME UYGULAMALARI

BÖLÜM 5. KARMAŞIK MÜHENDİSLİK UYGULAMASI

BÖLÜM 6. DİSİPLİNLERARASI UYGULAMALAR

BÖLÜM 7. İŞLETMEDE KARŞILAŞILAN PROBLEMLER ve ÇÖZÜMLER

BÖLÜM 8. SONUÇ ve DEĞERLENDİRME 

 

RAPOR İÇERİKLERİNDEKİ BÖLÜMLER İLE İLGİLİ DETAYLI AÇIKLAMA

BÖLÜM 1. GİRİŞ: Firmanın tanımı, iş alanları, çalışan sayıları, üretim yöntemleri, kapasitesi, üretilen ürün bilgileri vb. firma ile ilgili bilgiler yer almalıdır.

BÖLÜM 2. SÜREÇ YÖNETİMİ: Firmanın organizasyon yapısı, emir komuta zinciri, üretimle ilgili işleyiş ve proses süreç bilgileri vb. hususlar yer almalıdır.

BÖLÜM 3. STANDARDİZASYON: Mühendislikte kullanılan standartlar hakkında genel bilgiler, firmadaki standardizasyon çalışmaları, kalite yönetim sistemleri, yapılan uygulamalar ve uyulan standartlar hakkındaki bilgiler yer almalıdır.

BÖLÜM 4. İŞLETME UYGULAMALARI: Işletmede Mesleki Eğitim sürecinde gerçekleştirilen işler, görev alınan uygulamalar vb bilgiler yer almalıdır.

BÖLÜM 5. KARMAŞIK MÜHENDİSLİK UYGULAMASI: İşletmede ele alınan karmaşık bir mühendislik uygulamasının açıklanması, analizinin yapılması ve çözüm ve uygulama aşamaları hakkında bilgiler yer almalıdır.

BÖLÜM 6. DİSİPLİNLERARASI UYGULAMALAR: Disiplinler arası çalışmalarda (farklı mühendislik alanlarının bir araya gelmesiyle yapılan çalışmalarda) aldığınız görevler ve bu safhada gerçekleştirilen uygulamalar hakkında birinci ağızdan hem kendi alanınızda hem de diğer alanlarda yapılan işler hakkında bilgiler yer almalıdır.

BÖLÜM 7. İŞLETMEDE KARŞILAŞILAN PROBLEMLER ve ÇÖZÜMLER: İşletmede mesleki eğitim sürecinde yaşanan problemler ve çözüm yöntemleri ile ilgili bilgiler yer almalıdır. En az bir problem tanımlanması ve bu probleme karşılık gerçekleştirilen çözüm uygulamaları hakkında bilgi verilmesi gerekmektedir. Matematiksel ve/veya uygulama biçiminde olabilir: Ayrıca problem yoksa problem yerine işletmenin mevcut işleyiş süreçlerinden biri ya da birkaçı üzerinde, bu süreçleri iyileştirecek uygulamalar hakkındaki bilgileri içerebilir.

BÖLÜM 8. SONUÇ ve DEĞERLENDİRME: Sonuç ve değerlendirme kısmında ise, gerçekleştirilen uygulama ve firma ile ilgili genel değerlendirmeler, iyileştirilebilir alanlar, yaşanan sorunlar ve yapılan genel uygulamalar, işletmeye yönelik iyileştirme önerileri hakkında bilgiler yer almalıdır. 

NOT: Ekler kısmında daha önce hazırlanmış örnek raporlar verilmiştir. Öğrencilerimiz bu örnek raporları inceleyerek her bir bölüm için daha kapsamlı ve iyi hazırlanmış olan örnek raporu kendi rapor içeriklerini oluşturmada referans alabilirler. Yazım kuralları ve rapor formatı yazım kılavuzunda açıklanan şekilde olmalıdır.